Blogs

“Mijn inkomen is nog nooit zo gegroeid als na mijn ontslag”
Door de lage spaarrente en de komst van mobiele apps, wordt beleggen steeds toegankelijker en populairder. Toch blijft dat hele beleggen voor veel mensen een beetje abracadabra. Want is het nu vooral een kwestie van de wind mee hebben, of kun je het ook echt slim spelen? En wat moet je als beginnend belegger nu precies wel en vooral ook niet doen?
Ron belegt al zijn hele leven een deel van zijn geld. Daardoor kon hij ruim voor zijn pensioenleeftijd stoppen met werken. Al had hij dat zelf liever anders gezien.

“Als ze vandaag bellen dat er weer een vervanger nodig is, sta ik zo weer voor de klas"
Het pensioen is een onderwerp waar veel mensen het hoofd over breken. Hoe regelen andere mensen het, is doorwerken een optie en wat motiveerde die keuze? En ook: hoe hebben ze dit financieel geregeld?
Dieuwertje ging op haar 65e met pensioen, maar werkte door tot haar 72e. Uit noodzaak? “Welnee! Ik heb mijn zaken financieel altijd goed op orde gehad en kan prima rondkomen van mijn pensioen en AOW. Ik wilde gewoon niet achter de geraniums gaan zitten.”

KOR 2020: de (nieuwe) kleineondernemersregeling
Ben je als (beginnend) ondernemer of zzp’er btw-plichtig en heb je een lage omzet? Dan kun je voor de kleineondernemersregeling (de KOR) gaan. Je kan door die regeling (een deel van) de afgedragen btw terugvragen. De regeling is door de jaren een beetje veranderd. Er is een ‘oude KOR’ tot 2020 en een ‘nieuwe KOR’ vanaf 2020. Op dit moment kan je alleen nog van de 'nieuwe KOR' gebruik maken. In dit blog lees je alles over de oude en de nieuwe KOR.

Werken naast pensioen/AOW - mag dat?
Ga je met pensioen? Dan is vast één van je vragen: werken naast pensioen, mag ik dat? Daarom, beste (bijna) gepensioneerden, hierbij het antwoord. Ook op werken naast vervoegd pensioen. Om je een beetje wijzer te maken.

Minder werken of eerder stoppen met werken? Dit zijn de mogelijkheden!
Minder werken of zelfs eerder stoppen: er zijn veel mensen die dit graag zouden willen. Er is meer mogelijk dan je misschien denkt! In dit blog lees je over de regelingen die het mogelijk maken om minder te gaan werken of om eerder te stoppen met werken. Per regeling lees je wat de regeling is, voor wie de regeling is en waar je deze kunt aanvragen! Wil jij minder werken of eerder stoppen met werken? Dit zijn de mogelijkheden!

Pensioenbedrag ineens: slim of juist helemaal niet?
Denk je eraan om met pensioen te gaan? Dan komen er veel keuzes op je af. Vanaf 1 juli 2024 (de ingangsdatum is uitgesteld van 1 januari 2024 naar 1 juli 2024) komt daar waarschijnlijk een keuze bij, namelijk: of je een groot pensioenbedrag ineens uitgekeerd wilt krijgen bij de start van je pensioen? Dit klinkt misschien wel fantastisch: als je die ene mooie reis wil maken, je huis wil verduurzamen of als je het geld om een andere reden nodig hebt. Maar… aan het ontvangen van een groot pensioenbedrag in één keer, zitten ook nadelen. Wanneer is het slim om te kiezen voor pensioen ineens?
Dat het per juli 2024 mogelijk is om één keer een groot bedrag van je pensioen te laten storten, komt door het pensioenakkoord van 2020. In dit blogartikel lees je wanneer het wel slim kan zijn om te kiezen voor een groot bedrag aan het begin van je pensioen en ook wanneer het juist niet zo slim is om hiervoor te kiezen. Ook krijg je een rekenvoorbeeld. Alles om een goede keuze te kunnen maken.

Vrijwilliger Henriëtte: "Op tijd je financiële vraag stellen kan problemen voorkomen"
Onze vrijwilligers zijn mensen die online meedenken met jouw financiële vraag. Wie zijn zij? Waarom helpen zij mensen via Kandoor? En wat voor vragen komen zij tegen? Vrijwilliger Henriëtte heeft jarenlange ervaring in de schuldhulpverlening. Daarnaast is zij één van de financiële vrijwilligers (gidsen) van Kandoor, die helpt op het gebied van geldzorgen, financiële stress en schulden.

WSNP: 11 praktische antwoorden over de wettelijke schuldsanering
WSNP is één van de manieren om je te helpen met schulden. Heb je schulden en kom je er met de schuldeisers niet (meer) uit? Dan kun je 'wettelijke schuldsanering', ofwel, WSNP aanvragen. Wat is WSNP precies? Wanneer kom je voor deze regeling in aanmerking? Hoe lang zit je in de WSNP? En wat als je niet tevreden bent met je bewindvoerder? Hier vind je 11 praktische antwoorden over de wettelijke schuldsanering.

Wat kost een kind? Kandoor zocht het uit!
Dat er aan kinderen krijgen een prijskaartje hangt, weten we allemaal. Maar met welk bedrag we rekening moeten houden, dat weten we vaak niet. Hoeveel geld ben je per maand gemiddeld kwijt aan een pak luiers? Hoe zit het met kinderbijslag en wat kost het als je kind naar het HBO wil? Kortom: wat kost een kind? Kandoor zocht het voor je uit en zet het op een rijtje.

Nieuwe uitkeringsbedragen: AOW, AIO, Bijstand & meer
Elk jaar wordt per 1 januari en per 1 juli de hoogte van een aantal uitkeringen, zoals de AOW en de bijstand aangepast. Bekijk hier de nieuwe bedragen, en vergelijk ze gemakkelijk met de oude bedragen.

Nieuwe AOW-bedragen vanaf juli: hoeveel AOW krijg jij?
Van AOW-bedragen hebben we eigenlijk allemaal wel gehoord, maar hoeveel krijg jij zowel bruto als netto vanaf juli 2023? En wat moet je nog meer weten over de AOW? Kandoor vertelt je hoeveel AOW je krijgt en meer!

Bijstand, alle feiten en mogelijkheden op een rijtje
‘Wat moet ik als binnenkort mijn WW-uitkering afloopt? Ik heb geen baan..’ Bij Kandoor krijgen we een heleboel van dit soort vragen binnen. Na het aflopen van je WW-uitkering heb je kans dat je bijstand krijgt. Maar wat is het eigenlijk en wat zijn je mogelijkheden? Daarom hierbij de feiten en mogelijkheden op een rijtje.

Alles wat je wilt weten over kinderbijslag
Heb je kinderen jonger dan 18 jaar? Dan krijg je waarschijnlijk kinderbijslag. Kinderbijslag is een inkomensonafhankelijke bijdrage voor ouders. Hoeveel je precies krijgt is afhankelijk van de leeftijd van je kinderen. In dit artikel lees je alles wat je wilt weten over Kinderbijslag.

Wajong: Wat is het? Hoeveel krijg je? Hoe vraag je het aan?
Wajong: je krijgt ermee te maken als je voor je 18e of tussen je 18e en je 30e tijdens een opleiding een ziekte of handicap hebt of krijgt. Als je hierdoor niet meer (volledig) kunt werken, dan heb je waarschijnlijk recht op een Wajong-uitkering.

WIA, WGA, IVA.. wat betekent het en wanneer krijg je het?
WIA, WGA, IVA, AOW, AIO… Poe, de overheid is een kei in drie letters aan elkaar plakken die op elkaar lijken, maar die allemaal nét iets anders betekenen. In veel gevallen gaat het om een wet of een uitkering. Eentje waar jij misschien wel recht op hebt. Wat betekent de WIA, WGA en de IVA? Wat is een vervroegde IVA? Dan is er ook nog de Wajong. En wat doet het met je pensioen? Kandoor legt het uit.

Ooh dat is een factor A!
Factor A: is het een nieuwe zonnebrandfactor? Of net zoiets als de X-factor? Of een energiezuinig label voor je koelkast? Nope! Een factor A heeft iedereen die pensioen opbouwt. Dat klinkt misschien minder spannend dan de X-factor, maar lees toch maar verder. Het is namelijk best handig om te weten wat je factor A is! Kandoor legt uit.

Ontslagen? Misschien heb je recht op een IOAW...
Je moet nog maar een paar jaar tot je pensioen, en dan gebeurt het: je werkgever geeft aan dat hij geen werk meer voor je heeft. Ineens zit je een periode zonder inkomen. Dat wil natuurlijk niemand. Als oudere werknemer word je minder snel aangenomen, dus op werk reken je niet echt. Wat kun je doen om het financiële gat tot je pensioen te vullen, zonder ervoor te hoeven werken? Misschien is de IOAW wel een oplossing.

Het nieuwe pensioen: wat betekent dit voor jou?
De Wet Toekomst Pensioenen (WTP) is op 30 mei 2023 aangenomen. In simpelere woorden is dit 'het nieuwe pensioenstelsel'. Natuurlijk wil je weten: wat betekent dit voor mij?

“Op donderdag denk ik echt: gezellig, morgen een dagje met m’n zoon!”
Het moederschap: hoe doen andere vrouwen het? Hoe combineren ze werk en het ouderschap? En wat kunnen we leren van elkaar? Nicole is samen met Philip. Zij hebben samen een zoontje Savi (bijna 2). “Ik heb best een drukke baan, dus ik werk soms ‘s avonds en in het weekend. Maar… mijn mamadag geef ik er niet voor op."

Hoe leer je om je geldzaken te plannen voor je toekomst?
Kandoor bespreekt het in The Female Fix podcast
Het grootste deel van de vrouwen in Nederland is financieel kwetsbaar. Dit betekent dat we vaak afhankelijk zijn van onze partner of de overheid en dat we minder pensioen opbouwen dan mannen. Ondertussen gaat ruim éénderde van de getrouwde stellen uit elkaar en neemt het aantal scheidingen onder ouders met jonge kinderen toe. Met alle gevolgen van dien. Dit kan anders!
Kandoor zet zich in om vrouwen te helpen om bewuster met geld om te gaan en meer in hun kracht te staan. Marianne Bruijn, schrijfster van The Female Fix, heeft hetzelfde doel. Daarom was Suzanne van Kandoor te gast bij The Female Fix podcast om hierover te praten en vrouwen te inspireren.

"Werkplezier is voor mij belangrijker dan de hoogte van mijn salaris"
Het moederschap: hoe doen andere vrouwen het? Hoe combineren ze werk en het ouderschap? En wat kunnen we leren van elkaar? Emma (34) is getrouwd, heeft 3 kinderen. "Parttime werken én moeder zijn, is volgens mij het zwaarst. Maar ik wil mijn kinderen zien opgroeien"

Zorgtaken verdelen: Hoe bespreek je dit als koppel?
Het verdelen van zorgtaken: in de meeste relaties loopt dit vanzelf en worden hier niet bewust afspraken over gemaakt. Nou ja, vanzelf... Er ontstaan met de tijd toch vaak kleine irritaties over wie wat doet en hoe vaak. Die irritaties worden voor lief genomen, want 'ach, zo erg is het nou ook weer niet'. Maar juist kleine irritaties zorgen voor een minder goede relatie. En als je bijvoorbeeld vader wordt, wil je misschien de moeder van je kind wel extra graag ontzorgen. Tijd voor een schone lei!
In dit blog krijg je tips hoe je de zorgtaken eerlijk en gelijkmatig verdeelt binnen je relatie.

Zwanger en ZZP: vraag een ZEZ-uitkering aan
Ben je zelfstandig of ondernemer en ben je in verwachting van een baby? Dan hoef je niet tot aan je bevalling door te werken. In Nederland heb je recht op zwangerschapsverlof. En daarom kun je als zelfstandig ondernemer (zzp’er) een ZEZ-uitkering aanvragen. In dit blog leggen we uit hoe de ZEZ-uitkering werkt en waar je nog meer aan moet denken als je zwanger bent als zzp’er. Zo ben je goed voorbereid als je een kindje krijgt.

Sparen voor je kind: hoe begin je?
Je wil het beste voor je kroost. Je wil dat die een goede opleiding kan volgen, een fijn huis kan kopen en kan genieten van het leven. Dit kan door geld te sparen voor je kind. Maar hoe begin je hiermee? In dit blog geven we de opties en handvatten om op een makkelijke manier geld te sparen voor je kleintje.