Jouw pensioen: leeftijd, berekenen, afkopen & meer

Pensioen is een onderwerp waar veel mensen zich pas echt mee bezig gaan houden als het bijna in zicht is. Maar wist je dat het ook belangrijk is om van te voren te weten hoe je ervoor staat? Op die manier ben je goed voorbereid op je toekomst. En door elk jaar het één en ander te controleren of bij te houden, kun je de eventuele zorgen die dit onderwerp met zich mee kan brengen flink verlagen. Wat is belangrijk om te weten? Waar moet je precies op letten? Op deze pagina vind je alles over pensioen!

1. Waarom is het belangrijk om je bezig te houden met pensioen?

Zelfs als je pensioen nog lang niet in zicht is, ben je er misschien (onbewust) al wel maandelijks mee bezig. Als je werkgever een pensioenregeling aanbiedt, moet er door je werkgever een maandelijkse premie worden betaald voor je pensioen. Een deel van deze premie betaal je vaak zelf doordat je werkgever een eigen bijdrage mag inhouden op je bruto salaris. Pensioen is dus eigenlijk uitgesteld loon. De totale pensioenkosten kunnen een behoorlijk deel van je loon zijn, en alleen daarom al is het goed om hier zicht op te houden.Als je, ruim voordat je daadwerkelijk met pensioen gaat, al een goed inzicht in je pensioensituatie hebt, kun je zo nodig op tijd maatregelen nemen om bijvoorbeeld je pensioen verder aan te vullen. Verder is het natuurlijk ook van belang om te weten wanneer je pensioen eigenlijk precies ingaat, en welke opties je eventueel nog hebt. Op deze manier kun je toewerken naar een pensioen dat zo veel mogelijk in lijn is met je persoonlijke wensen. Hoe haal je het meeste uit je pensioen? Bekijk onze video of al onze pensioentips, die helpen bij een goed pensioen.



2. Wat is pensioen?

Laten we eerst beginnen bij de basis. Wat is pensioen? Pensioen is het inkomen dat je ontvangt nadat je bent gestopt met werken zolang je leeft. In Nederland bestaat de pensioenopbouw uit de volgende 4 pijlers:

  1. Pensioen vanuit de overheid: AOW
  2. Pensioen vanuit je werkgever: Werknemerspensioen
  3. Lijfrente: Zelf sparen voor je pensioen
  4. Vermogen en bezittingen
Uit een internationaal onderzoek met 34 landen, is gebleken dat Nederland het beste pensioenstelsel ter wereld heeft. Toch is de ontevredenheid over pensioen in Nederland ook erg groot. Om een goed en begrijpelijk inzicht te krijgen in je financiële situatie omtrent pensioen, is het handig om te weten hoe het pensioenstelsel precies in elkaar zit en werkt.Doordat de tijd verandert, zijn regeringspartijen en vakbonden al jaren in gesprek om het pensioen te updaten naar de huidige tijd. Inmiddels ligt er er een concept van het pensioenakkoord. Deze moet er voor zorgen dat het opbouwen van je pensioen past bij de tijd waarin we nu leven.

2.1 Pensioenuitvoerders

Een werknemerspensioen kan geregeld zijn bij een pensioenfonds, maar het kan ook zijn dat je pensioen door je werkgever bijvoorbeeld is ondergebracht bij een verzekeraar of een PPI (Premie Pensioen Instelling). De AOW en het werknemerspensioen worden hieronder uitgebreid besproken. Eerst is het handig om alvast iets meer te lezen over de rol van pensioenfondsen. Het werknemerspensioen is namelijk vaak verplicht ondergebracht bij een pensioenfonds. Het pensioenfonds waarbij de werkgever is aangesloten, is afhankelijk van de cao en/of van de bedrijfstak of beroepsgroep waarin je werkt. Voor ieder pensioenfonds staat omschreven wanneer aansluiting verplicht is.Indien je werkgever niet verplicht is om een pensioenregeling te sluiten volgens cao, niet hoort bij een bedrijfstak of beroepsgroep waarvoor een pensioenregeling of aansluiting bij een pensioenfonds verplicht is, dan is de werkgever niet verplicht om een pensioenregeling voor zijn werknemers te sluiten. Doet hij dat toch, dan kan hij er niet zomaar zonder nadrukkelijke toestemming van de deelnemers wijzigingen in aanbrengen of mee stoppen.Bij een verzekeraar of PPI heb je nooit te maken met dekkingsgraden of zaken als korten van pensioenen, het zogenaamde afstempelen. De politiek heeft het vrijwel uitsluitend over regelingen bij pensioenfondsen waar dit wel mogelijk is.

2.2 Pensioenfondsen

Hieronder vind je de "mijnomgeving" van een aantal pensioenfondsen:

In het nieuws hoor je misschien regelmatig termen voorbij komen zoals de dekkingsgraad, de rekenrente en het korten van pensioenen. Kort gezegd, laat de dekkingsgraad zien of alle deelnemers zowel nu als in de toekomst door het pensioenfonds kunnen worden uitbetaald. Er zijn verschillende soorten dekkingsgraden die samen een completer beeld bieden van hoe de fondsen er ieder jaar voor staan en wat de gevolgen zijn voor jouw pensioen. Als de dekkingsgraad daalt, zijn er verschillende methodes om de dekkingsgraad weer in balans te krijgen waaronder het korten van pensioenen.

2.3 Ondernemers en ZZP’ers

Als je een ondernemer of ZZP’er bent, bouw je niet automatisch zelf pensioen op zoals meestal in loondienst het geval is. Je zal dan dus zelf moeten sparen voor je pensioen. In onze blog met 12 tips voor nieuwe ondernemers je verschillende mogelijkheden om je pensioen goed te regelen. Ook zou je je kunnen verdiepen in fiscale regelingen om als zelfstandige slim pensioen op te bouwen, zoals de FOR(Fiscale Oudedagsreserve).

3. AOW & Pensioen

Allereerst is het wellicht belangrijk om nog een keer te benoemen dat AOW en pensioen niet hetzelfde is. Iedereen die in Nederland woont of heeft gewoond en/of gewerkt, ontvangt een AOW-uitkering na het bereiken van de AOW-leeftijd. Daarnaast bouwen de meeste mensen ook nog een aanvullend pensioen op via hun werkgever. De belangrijkste basisinformatie over AOW en pensioen, zoals de leeftijd, de hoogte van het bedrag, en wanneer je wordt uitbetaald, staat hieronder vermeld.

3.1 AOW-leeftijd en pensioenleeftijd berekenen

Veel mensen willen graag weten tot welke leeftijd ze moeten blijven werken. Ook is het verschil tussen de de AOW-leeftijd en de pensioenleeftijd niet altijd duidelijk. Voor de overheid is de AOW-leeftijd de pensioenleeftijd. Aanvullende pensioenregelingen sluiten hun pensioenleeftijd hier zoveel mogelijk bij aan.De AOW-leeftijd wordt tegenwoordig elk jaar voor de komende 5 jaar vastgesteld. De hoogte van de AOW-leeftijd is gekoppeld aan de gemiddelde levensverwachting, en ook wordt rekening gehouden met het aantal mensen die werken en de AOW dus betalen. Hoe langer we gemiddeld leven, hoe hoger de AOW-leeftijd wordt. In de afgelopen jaren is de versnelde AOW-leeftijdsverhoging regelmatig in het nieuws geweest. Deze verhoging kan zal de nodige gevolgen voor je kunnen hebben. Het is dus slim om je (geschatte) AOW-leeftijd alvast te berekenen.Je wettelijke pensioenleeftijd wordt dan wel door de overheid vastgesteld, maar het is niet verplicht om daadwerkelijk tot deze leeftijd door te werken. Vaak is het mogelijk om zelf een ingangsdatum voor je pensioen te kiezen. Met behulp van een kort stappenplan kun je voor jezelf de meest geschikte pensioenleeftijd berekenen.
Of stel deze vraag direct en kosteloos in onze chat:

3.2 Hoeveel AOW en pensioen krijg je?

Door nu een goed inzicht te krijgen van hoeveel pensioen je later krijgt, kom je straks niet voor verrassingen te staan. Je kunt dit op verschillende manieren doen.Allereerst hangt de hoogte van je AOW-uitkering af van je persoonlijke situatie, onder andere of je alleenstaand bent of een partner hebt. Daarnaast zijn er bepaalde uitzonderingen in je persoonlijke situatie, waardoor je soms wel of juist niet recht hebt op een alleenstaand of samenwonend pensioen. Hierdoor kunnen er ook verschillende redenen zijn dat jij bijvoorbeeld minder pensioen krijgt als iemand die even lang heeft gewerkt als jij. Bekijk hier de exacte AOW-bedragen per persoonlijke situatie. Ook kun je bijhouden hoeveel geld je elk jaar precies hebt opgebouwd voor je aanvullende pensioen vanuit je werkgever. Dit wordt de factor A genoemd. Bij je belastingaangifte kan er gevraagd worden naar je Factor A voor het bepalen van je ruimte om pensioen bij te sparen in de vorm van een lijfrente. Een overzicht van je totaal opgebouwde pensioen, dus zowel je AOW als aanvullend opgebouwde pensioen, vind je op Mijnpensioenoverzicht.nl Inloggen kun je met je DigiD. Pensioenuitvoerders zijn verplicht om gegevens te leveren voor deze website. Let op: je lijfrente staat hier niet bij!

Het kan echter zijn dat jouw pensioen er toch niet (volledig) opstaat. Wanneer je regelingen mist of twijfelt kun je op verschillende manieren aanvullende informatie opvragen om er toch achter te komen hoeveel pensioen je krijgt. Breng je arbeidsverleden in kaart brengen en check.

3.3 Uitbetaling van AOW en pensioen

De AOW-uitkering is in veel gevallen het basisinkomen van pensioengerechtigden. Hierom is belangrijk om exact te weten wanneer je AOW op je bankrekening staat. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) betaalt de AOW dan ook op vaste data aan iedereen tegelijk uit. Vind hier de precieze data van de AOW-uitbetaling. De data waarop je pensioen maandelijks wordt overgemaakt, is afhankelijk van je pensioenfonds. Of en hoe vakantiegeld kan worden uitbetaald tijdens je pensioen, wordt bepaald door je pensioenuitvoerder. Kijk of vraag het daar na!

3.4 Mijn pensioenoverzicht

Hoe blijf je nou het makkelijkst op de hoogte van al je gegevens omtrent je pensioen? Elk jaar ontvang je een UPO(Uniform Pensioenoverzicht) van je pensioenuitvoerder (vb: bouwpensioen en overheidspensioen waarin veel belangrijke informatie staat, waaronder de Factor A (zie punt 3.2). Om het je nog gemakkelijker te maken, hebben veel pensioenregelingen ook een "mijn-pensioen"-omgeving op hun website. Daarnaast kun je op Mijnpensioenoverzicht.nl ook nog een totaaloverzicht met je persoonlijke informatie inzien.


4. Pensioen aanvullen

Misschien wil je zelf meer sparen voor later, omdat je verwacht dat je pensioen later niet voldoende is om jouw gewenste leven te leiden. Dan kun je je pensioen aanvullen. Misschien heb je bijvoorbeeld een pensioengat gekregen doordat je weinig of (tijdelijk) geen pensioen hebt opgebouwd, of je werkt of hebt gewerkt als zelfstandig ondernemer. Als je hier op tijd achter komt, kun je gelukkig op verschillende manieren je pensioen aanvullen en er zo voor zorgen dat je tijdens je pensioen het leven kunt leiden wat je in gedachten had!Kortom: als je je er in verdiept, dan weet je of je het hebt geregeld zoals je het zelf ook wilt.

4.1 Pensioensparen

Je kunt voor extra pensioen sparen door gebruik te maken van de eventuele mogelijkheid om vrijwillig te sparen bij je pensioenuitvoerder. Ook kun je zelf pensioen aanvullen door middel van een lijfrente. Een lijfrente is mogelijk via banksparen of een lijfrenteverzekering. In beide gevallen spaar je een bedrag tijdens je loopbaan dat na je pensioen in termijnen wordt uitgekeerd door de bank of verzekeraar. Het is belangrijk om van te voren goed uit te zoeken welke vorm van pensioensparen het best bij jouw persoonlijke situatie past en waar je allemaal rekening mee moet houden. Lees ook onze veiligheidstips als je via een webshop een levensverzekering of individuele pensioenverzekering wil afsluiten.

4.2 Werken naast pensioen

Ook kun je je pensioen aanvullen door naast je pensioen te blijven werken, maar er zijn natuurlijk ook nog andere redenen te bedenken om naast je pensioen te willen blijven werken. Zo vinden sommige mensen het bijvoorbeeld belangrijk om in een bepaald ritme te blijven, of willen ze hun werk of het contact met collega’s gewoon nog niet opgeven.Het is in alle gevallen slim om eerst na te gaan welke gevolgen het bijverdienen naast je AOW of het werken naast je (vervroegd) pensioen eventueel heeft voor je inkomstenbelasting.



4.3 AIO (Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen)

Als je inkomen lager is dan het minimuminkomen of je door verschillende redenen geen volledig AOW-uitkering ontvangt, kom je misschien in aanmerking voor een vorm van bijstand of ondersteuning. In zo’n geval kun je checken of je bijvoorbeeld recht hebt op de bijstandsuitkering AIO(aanvullende inkomensvoorziening ouderen).

4.4 Vergeten pensioen

Hoe fijn zou het zijn als je je pensioen kon aanvullen met een klein pensioen waarvan je niet meer wist dat je het had opgebouwd? Als je vroeger bijvoorbeeld vaak van werkgever bent gewisseld, zou het kunnen dat je nog recht hebt op een vergeten pensioen. Gelukkig is zo’n vergeten pensioen tegenwoordig een stuk makkelijker op te sporen. Je kunt een stappenplan volgen om uit te zoeken of jij of je overleden partner een vergeten pensioen hebben.

5. Eerder met pensioen

Vraag jij je ook wel eens af of het mogelijk is om eerder te stoppen met werken? Tegenwoordig beseffen steeds meer mensen dat ze bepaalde dromen nog willen waarmaken terwijl ze nog in goede gezondheid verkeren. Daarnaast blijft de gemiddelde pensioenleeftijd ook nog stijgen, waardoor je nog langer door moet werken. Welke opties zijn er?

5.1 Vroegpensioen (ook wel vervroegd pensioen, flexpensioen of keuzepensioen genoemd)

Je maakt de beslissing om eerder met pensioen te gaan niet van de één op de andere dag. Het is van belang om eerst goed uit te zoeken welke gevolgen dit met zich meebrengt. Met behulp van ons stappenplan kun je een duidelijk beeld schetsen, door onder andere naar je AOW-leeftijd, het bedrag dat je krijgt als je eerder met pensioen gaat, en individuele verzekeringen (waaronder lijfrente) te kijken.

5.2 AOW-gat

Een AOW-gat houdt in dat u minder pensioen krijgt dan verwacht. Een AOW-gat kan ontstaan door o.a.:
  • Pensionering vóór de AOW-leeftijd
  • Prépensioen, wachtgeld of arbeidsongeschiktheidsuitkering waar rekening gehouden wordt met de vroegere AOW-leeftijd
  • Minder AOW, omdat u bijvoorbeeld in het buitenland heeft gewoond
  • Het vervallen van de partnertoeslag. Tot 1 april 2015 kreeg je een toeslag bovenop je AOW als je een jongere partner had die nog geen AOW kreeg. Hierdoor is de AOW-uitkering een stuk lager.
  • Aan het einde van de maand jarig zijn. Dan krijg je pas AOW vanaf het einde van de maand en niet zoals vroeger vanaf de 1ste van de maand waarin je de AOW-leeftijd bereikt. Dit kan dus een hele maand uitkering schelen.
Gelukkig zijn er ook verschillende oplossingen om je AOW-gat weer op te vullen.
Of stel deze vraag direct en kosteloos in onze chat:

5.3 Pensioen afkopen

Pensioen afkopen betekent het in één keer eerder laten uitbetalen van je pensioen. Soms vragen mensen zich ook wel eens af of ze het geld dat ze voor hun pensioen hebben opgebouwd eerder uitgekeerd kunnen krijgen. Je pensioenfonds kon bijvoorbeeld in bepaalde gevallen de mogelijkheid aanbieden om een klein pensioen af te kopen. Vanaf 2019 zijn de regels rondom pensioen afkopen echter gewijzigd.Is het ook mogelijk om je pensioen eerder op te nemen, en te gebruiken voor een ander doeleinde? Stel je voor dat je nu geld nodig hebt, omdat je momenteel geen ander inkomen meer hebt of je wilt investeren in je eigen bedrijf. Helaas zijn de opties om vervroegd pensioen op te nemen zeer gelimiteerd.

6. Verandering van werk- of privésituatie

Veranderingen in je werksituatie of privésituatie kunnen mogelijk invloed hebben op je pensioen. Weet jij wat automatisch wordt geregeld en wat je zelf moet doorgeven? Hieronder staan een aantal situaties beschreven die van invloed zijn op je pensioen. Als bij één van deze situaties je persoonsgegevens veranderen, vind je hier een overzicht van wanneer en hoe je een wijziging doorgeeft aan de juiste instanties.

6.1 Nieuwe baan

Tegenwoordig wisselen mensen veel vaker van baan dan vroeger. Daardoor heb je te maken met een premievrij opgebouwd pensioen als er een pensioenregeling was en hopelijk een nieuwe pensioenuitvoerder. Ga er niet automatisch van uit dat je nieuwe werkgever (ook) een (goede) pensioenregeling heeft. Laat je informeren door de oude en nieuwe werkgever en de pensioenuitvoerder(s)!

Waar kun je pensioeninformatie vinden?
  • Als je in dienst treedt bij een werkgever ontvang je een Pensioen 1-2-3
  • Elk jaar ontvang je van je pensioenuitvoerder een Uniform Pensioenoverzicht (UPO)
  • Ga je uit dienst dan ontvang je een stopbrief en daarna ten minste elke vijf jaar een UPO, tenzij je je pensioen meeneemt naar een nieuwe pensioenuitvoerder
  • Ga je met pensioen, dan ontvang je eerst een pensioen(uitkerings)informatiebrief en daarna een pensioenuitkerings- of toekenningsbrief
  • Al jouw pensioenuitvoerders zorgen voor pensioeninformatie op mijnpensioenoverzicht.nl


  • Je kunt altijd tussentijds informatie opvragen bij je pensioenuitvoerder
Als je weggaat bij je werkgever, word je een niet-actieve deelnemer in de pensioenregeling, ook wel 'slaper' genoemd. Krijg je een andere baan waar je ook een pensioenregeling hebt, dan kun je jouw 'oude' pensioen meenemen naar je nieuwe pensioenuitvoerder. Dat heet waardeoverdracht. Wanneer is waardeoverdracht een slim idee?

6.2 Ontslag en WW-uitkering

Als je ontslagen bent of binnenkort werkloos wordt, wil je waarschijnlijk graag weten hoe je er financieel precies voorstaat, ook met het oog op je pensioen. Krijg inzicht in pensioen en je financiën via deze 3 manieren. In Nederland kun je een WW-uitkering aanvragen om toch een inkomen te krijgen tijdens je werkloosheid. Dit is natuurlijk heel fijn, maar je bouwt tijdens de WW geen pensioen meer op. Vergeet dus niet te informeren naar alle gevolgen van de WW voor je pensioenopbouw.Als je naast je WW ook een ander inkomen ontvangt, zoals een andere uitkering of vervroegd pensioen, kunnen hier consequenties aan zitten. Lees meer over de mogelijkheid om gekort op WWte worden als je pensioen ingaat.Als je op oudere leeftijd werkloos bent geworden en het niet meer lukt om nog werk te vinden, kun je in de problemen komen als je WW-uitkering stopt. Je kunt in dit geval nagaan of je recht op een IOAW of een IOW-uitkering, om het financiële gat tot je pensioen te vullen.

6.3 Ziekte en Arbeidsongeschiktheid

Als je ziek wordt terwijl je in dienst bent, kom je terecht in de ziektewet. De gevolgen voor je pensioenopbouw zijn afhankelijk van de tijd die je in de ziektewet zit, en kunnen per pensioenuitvoerder verschillen. Als je langdurig ziek wordt, kom je na de ziektewet mogelijk in aanmerking voor een WIA-uitkering. Lees hier meer over de WIA en je pensioenopbouw. Doordat de pensioenleeftijd in je pensioenregeling via je werkgever tegenwoordig meestal niet meer hetzelfde is als je AOW-leeftijd, is het belangrijk om te weten tot wanneer je uitkeringen precies doorlopen. Als je op oudere leeftijd een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangt, die tot je AOW-leeftijd doorloopt, kan het voorkomen dat je tegelijkertijd ook al je pensioenuitkering krijgt. Dit kan gevolgen hebben voor de belasting. Let op: Soms krijg je een uitkering uit een oudere aanvullende verzekering zoals een WGA-gat of WIA-excedentverzekering die loopt tot leeftijd 65. Bekijk dus goed waar je precies op moet letten als je arbeidsongeschikt bent en bijna met pensioen gaat.

6.4 (Nieuwe) partner

Als je een partner hebt, heeft hij/zij meestal recht op een partnerpensioen. Je hoeft hier niet per se getrouwd voor te zijn. Om aan te tonen dat je een partner hebt, kun je bijvoorbeeld een kopie van een samenlevingscontract naar je pensioenfonds sturen. Mocht jij komen te overlijden, dan ontvangt jouw partner het partnerpensioen. Het is niet erg fijn om na te denken over je eigen overlijden, maar het is belangrijk om goed na te gaan waar jouw partner in dat geval precies recht op heeft. Lees hier meer over de verschillende manieren waarop je partnerpensioen kan zijn ingericht. Als je partnerpensioen ontvangt en vervolgens zelf met pensioen gaat, kun je de keuze krijgen voor het uitruilen van je partnerpensioen. Bekijk hier de opties voor pensioen uitruilen. Het kan gebeuren dat jij en partner uit elkaar gaan, en jullie weer nieuwe partners krijgen. Controleer in welke gevallen je nog recht hebt op het partnerpensioen na echtscheiding. Ook als je partner is overleden en jijzelf weer een nieuwe partner krijgt, wil je waarschijnlijk uitzoeken waar je precies aan toe bent.
Of stel deze vraag direct en kosteloos in onze chat:

6.5 Scheiding

Als je besluit te gaan scheiden van je partner, moet er erg veel geregeld worden. Eén van de financiële zaken die afgehandeld moet worden, is het verdelen van het opgebouwde pensioen.egen het einde van 2020 werd een nieuw wetsvoorstel in de Tweede Kamer besproken, die vanaf 1 juli 2022 (Let op: de datum is door de coronacrisis uitgesteld!) het partnerpensioen voor de ex-partner zal veranderen: voorheen kreeg de ex-partner het partnerpensioen dat was opgebouwd tot de scheidingsdatum. Dit wordt aangepast naar de huwelijkse periode. Bekijk deze tips voor het verdelen van pensioen als je ex-partner alleen maar kleine pensioenen heeft opgebouwd.

6.6 Overlijden

De meeste mensen werken hun hele leven om hun pensioen op te bouwen. Het is daarom niet gek om je af te vragen wat er met dat geld gebeurt als je vroegtijdig komt te overlijden. Hier wordt uitgelegd waar het pensioen bij overlijden precies naar toe gaat.Weet jij wat je nabestaanden krijgen als jij overlijdt? De overheid en ook je pensioenfonds regelen tegenwoordig niet alles meer automatisch. Denk bijvoorbeeld aan het vervallen van de anw-compensatie (Algemene Nabestaandenwet) van ABP in 2018. Door deze privatisering is het steeds belangrijker geworden om te controleren of je nabestaanden financieel verzorgd achter blijven. Vind je het niet voldoende dan kun je een oplossing bedenken om te voorkomen dat je nabestaanden ongewild in de financiële problemen komen bij jouw overlijden. Kijk ook naar de consequenties van het overlijden van je partner.Als jij en je partner beiden komen te overlijden, kunnen je kind(eren) een wezenpensioen ontvangen via de overheid (Anw) en via je pensioenuitvoerder. Lees hier wat er in het wezenpensioen geval precies geregeld is.Ook als je een deel van het ouderdomspensioen ontvangt van een ex-partner, is het belangrijk om te weten wat je ontvangt als hij/zij overlijdt. Heb je dan recht op een nabestaandenpensioen? Bekijk wat je krijgt uitgekeerd van een je eigen of je partner’s verdeelde pensioen als je ex-partner overlijdt.
Of stel deze vraag direct en kosteloos in onze chat:

6.7 Verhuizing buitenland

Als je naar het buitenland wilt emigreren, is het van belang om eerst naar de gevolgen voor je pensioen te kijken. Wanneer je bijvoorbeeld net over de grens gaat wonen, maar nog wel in Nederland blijft werken, zal er niet veel veranderen. Maar als je je grootste deel van je inkomen van een buitenlandse werkgever krijgt, dan kan dit te zijner tijd een korting op de AOW betekenen. (Lees meer over de gevolgen van emigreren naar Duitsland. Heb je tijdelijk in het buitenland gewerkt of gewoond? Dan kun je later pensioen uit het buitenland ontvangen. (Lees hier hoe het zit met een pensioen uit België. Bekijk hoe je belasting over pensioen uit het buitenland kunt betalen.Als je al met pensioen bent en je graag naar het buitenland wilt verhuizen, kan dit ook gevolgen hebben voor je AOW. In sommige landen kun je je AOW namelijk helemaal niet meenemen, of kan de hoogte van de AOW verschillen. Lees hier waar je rekening mee moet houden als je in het buitenland wilt wonen.
Of stel deze vraag direct en kosteloos in onze chat:

6.8 Inwonenden

Het kan ook voorkomen dat je AOW en pensioen ontvangt, en je thuissituatie onverwachts verandert. Als je bijvoorbeeld je kind weer in huis wilt nemen of iemand anders (tijdelijk) komt inwonen, dan zou dit gevolgen kunnen hebben voor de hoogte van je AOW. Bekijk de mogelijke financiële consequenties en de acties die je moet ondernemen als je iemand in huis neemt.
Of stel deze vraag direct en kosteloos in onze chat:


Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs